Äidinmaidolla on uskomattomia terveysvaikutuksia

VAHVAT JA MONIPUOLISET RELA-MAITOHAPPOBAKTEERIT

Äidinmaitoa on tutkittu jo vuosikymmeniä ja nykyisin siitä tiedetään jo paljon. Tiesitkö, että äidinmaito sisältää myös runsaasti sellaisia ainesosia, joilla ei ole ravitsemuksellisia merkityksiä? Nämä ainesosat ovat pääosin hyviä bakteereita, joiden tehtävänä on tuhota haitallisia bakteereita ja sulattaa ravintoa. Nämä hyvät bakteerit ovat maitohappobakteereita, joita on olemassa useita eri kantoja. Äidinmaidon terveysvaikutukset ulottuvat siis muuhunkin kuin vastasyntyneen ravitsemukseen.

Hyvät bakteerit

Äidinmaidossa on monipuolisten ravintoaineiden lisäksi runsaasti hyviä bakteereita. Mitään yksiselitteistä syytä ei ole löydetty siihen, miten bakteerit päätyvät äidinmaitoon. Hyvien bakteerien tiedetään kuitenkin toimittavan tärkeää tehtävää: ne säätelevät vastasyntyneen immuunijärjestelmää ja edistävät suolen toimintaa. Rintamaidon bakteerit kykenevät jopa estämään taudinaiheuttajien kasvua.

Jos vauva syntyy keisarinleikkauksella, vauva ei altistu samalla tavoin äidin suolistobakteereille syntymän yhteydessä. Tällöin vastasyntyneelle suositellaan erityisesti maitohappobakteereita heti 2 viikon iästä alkaen. Hyviä bakteereita ei kuitenkaan voi saada liikaa: jo vastasyntyneen vauvan suoliston seinämät ovat pinta-alaltaan valtavat ja tarvitsevat kaiken mahdollisen suojan kehittyäkseen vastustuskykyisiksi.

Vaikka äidinmaito sisältää lähes kaiken, mitä vastasyntynyt tarvitsee, poikkeuksen tekee D-vitamiini, jota ei yleensä erity riittävästi äidinmaidosta vauvaan. Vauvoille suositellaan sen vuoksi D-vitamiinilisää heti 2 viikon iästä alkaen.

Lactobacillus reuteri on eristetty äidinmaidosta

Lactobacillus reuteri on tunnistettu maitohappobakteeriksi jo vuonna 1920. Vuonna 1990 L. reuteri eristettiin ensimmäisen kerran äidinmaidosta Perussa Andeilla asuvalta naiselta. Tänä päivänä L. reuteri Protectis® -maitohappobakteeri on yksi maailman tutkituimmista probiooteista. Rela-tuotteet sisältävät vain L. reuteri -maitohappobakteereita.

Rela Drops on vauvan oma maitohappobakteeri, joka on peräisin äidinmaidosta. Rela Tipat + D sisältää lisäksi hyvin imeytyvää D3-vitamiinia, joka ylläpitää vahvaa vastustuskykyä. Rela Koliikkitipat on kliininen ravintovalmiste vauvojen koliikin ruokavaliohoitoon. Sen sisältämä Lactobacillus reuteri Protectis® on maailman tutkituin maitohappobakteeri vauvojen koliikin hoitoon. Molemmat valmisteet sisältävät n. 100 miljoonaa L. reuteri -bakteeria.

Asiantuntija: ravitsemusasiantuntija, FT Kajsa Kajander