Top 3 kesäruuat vatsalle

VAHVAT JA MONIPUOLISET RELA-MAITOHAPPOBAKTEERIT

Ruoka on rakkautta! Nyt on paras aika vuodesta helliä vatsaa kesän tuoreilla kasviksilla. Tuoreessa ruoassa on tallella kaikki hyvät ravintoaineet ja hyvät bakteerit, joilla pidät yllä luonnollista vastustuskykyä. Elimistö tarvitsee miljoonia hyviä bakteereja vuorokaudessa ylläpitääkseen vatsan vaativaa ruonsulatusjärjestelmää, aineenvaihduntaa ja vastustuskykyä. Suoliston hyvinvointi näkyy ihmisen elinvoimaisuudessa ja muun muassa ihon ja hiusten hyvinvointina.

Kaurapuuro

 

Kaurapuuroa ei kannata unohtaa lomallakaan! Kaurapuurolla on elimistöä suojaava ja puhdistava vaikutus. Se sisältää mm. aminohappoja, jotka stimuloivat lesitiinin tuotantoa maksassa ja edistävät haitallisten aineiden ja myrkkyjen poistumista elimistöstä. Kaurapuurosta löytyy myös apu verisuonille ja herkälle vatsalle, sillä puuron kuidut rakentavat suojaavan ’muurin’. Kuitupitoinen kaurapuuro tehostaa aineenvaihduntaa ja pitää nälän loitolla pitkään. Kesävinkki: Kaurapuurosta saa herkun, kun siihen lisää kaneli–sokerisilmän. Sekoita kanelia ja sokeria ruokalusikalliseen voita ja saat puuron maistumaan korvapuustilta.

 

Mustikat ja mansikat

 

Hyviä bakteereja löytyy runsaasti kasviksista, hedelmistä ja marjoista. Syö ne tuoreena, sillä paahde ja säilyttäminen alkaa nopeasti hajottamaan niiden rakennetta ja se lisää huonojen bakteerien kasvua. Kesävinkki: Mansikka ja juusto yhteen sopii: ee cocktailtikkuihin mansikkavartaita, niin saat terveellisen, mutta herkullisen evään tai välipalan.

 

Salaatti

 

Kerää kasvimaalta lehtisalaattia ja pinaattia suoraan lautaselle: tuoreet raaka-aineet sisältävät hyviä bakteereja, vaikka lehtisalaatin omat ravintoarvot ovatkin melko vähäiset. Salaatista saa kuitenkin runsaasti kuitua ja terveellistä lehtivihreää. Täydennä salaattia vaihtelevilla sesongin kasviksilla ja vihanneksilla. Kasvikset menettävät säilömisessä ravintoarvojaan ja huonojen bakteerien määrä lisääntyy samaa tahtia. Kesävinkki: Kerää salaatin lehdet maasta ja säilö ne jääkaapissa muovipussiin, jonka suu on kieputettu kiinni siten, että sisälle jää ilmaa. Salaatti säilyy ilmavassa pussissa paremmin muutaman päivän.

 

Mitkä ihmeen hyvät bakteerit?

 

Suolistossa asustaa runsaasti bakteereja ja niitä on jopa enemmän kuin ihmisessä on soluja. Normaalin aikuisen painosta n. 1,5 kg on pelkästään erilaisia bakteereja. Hyvät bakteerit suojaavat elimistöä ei-toivotuilta tunkeilijoilta, jotka aiheuttavat tauteja. Hyvät bakteerit elävät ravinnolla, jota syömme ja pilkkovat sulamatonta ruoka-ainetta. Hyviä bakteereja esiintyy elimistössä luonnostaan, mutta bakteeristo kärsii huonosta ruokavaliosta, elämäntavoista ja lääkityksestä. Kun hyviä bakteereja on enemmän, pysyy ihminen terveenä.