Usein kysyttyä

Rela Tabs on ulkonäöltään vaalea, lievästi pilkullinen tabletti. Pilkut ovat vaaleita ja johtuvat raaka-aineiden värieroista ja massan rakeisuudesta. Jos tabletti on saanut kosteutta esim. huoneilmasta, pilkut voivat tummua, koska tietyt raaka-aineet sitovat toisia enemmän kosteutta. Kosteutta sitomaan purkin kannessa on kosteudenpoistaja, joka ehkäisee pilkkujen tummumista. Purkki kuuluu säilyttää kansi kiinni, ja kosteudenpoistajaa ei saa poistaa.

Muuta:

Vaikka tableteissa olisi tummia pilkkuja, niin tämä ei vaikuta niiden tehoon tai turvallisuuteen, vaan tabletteja voi huoletta käyttää.

Tästä ei ole haittaa.

Muuta:

Suositellaan huoneenlämpösäilytystä.

Korkissa kiinni olevassa säiliössä oleva kuivausaine (ruskehtavat rakeet) on silikageeliä. Kuivausaineen syöminen ei ole vaarallista eikä sitä syönyt lapsi/aikuinen tarvitse mitään erityistä hoitoa, sillä kuivausaine kulkeutuu elimistön läpi sellaisenaan mitenkään elimistöön vaikuttamatta.

Muuta:

Kuivausainesäiliö tulee pitää paikoillaan korkissa, jotta se suojaa tabletteja kosteudelta.

Valmistaja on tutkinut mahdollista Lactobacillus reuteri Protectis® yliannostusta. Yliannostustutkimuksissa tutkimusjauheseosta annettiin terveille vapaaehtoisille päivittäin 3 viikon ajan. Kyseinen jauheseos sisälsi 100-kertaisen määrän L.reuteria verrattuna päivittäiseen annossuositukseen. Tutkittavien henkilöiden veriarvoja tutkittiin. Muutoksia näissä ei havaittu.

Muuta:

Voidaan todeta, että mahdollinen yliannostus Rela Tabs -valmistetta voi aiheuttaa tabletin sisältämästä ksylitolista johtuen erilaisia vatsaoireita (kurina, mahan kipristely, löysävatsaisuus, ripuli), mutta varsinaista vaaraa tästä ei käyttäjälleen ole.

Rela Tabs -antibioottikorteissa merkintä ”N=neutraali” tarkoittaa sitä, ettei antibiootti tapa Lactobacillus reuteri -bakteereita, mutta L. reuteri ei myöskään lisäänny antibiootin läsnä ollessa. Käytännössä N-kirjaimella merkittyjen antibioottien ja Rela Tabsin ottamisen välillä tulee pitää 3-4 tunnin tauko.

Pakkauksen voi hävittää energiajätteen mukana. Kartonkipakkauksen voi viedä myös kartonginkeräyspisteeseen.

Rela Tabs -tabletit sopivat lapsille, jotka ovat kyllin vanhoja pureskelemaan, imeskelemään tai nielemään tabletin. Rela-tuoteteperheeseen kuuluvat tipat on tarkoitettu vauvoille.

Rela Tabsia voi käyttää raskauden ja imetyksen aikana.

Bakteerikanta on löydetty ja eristetty äidinmaidosta.

Asiasta ei ole tehty tutkimuksia, mutta Relatippoja on kokeiltu Ruotsissa elinsiirtopotilaille hyvällä menestyksellä. Rela-tuotteiden käytöstä on hyvä keskustella oman lääkärin kanssa ennen käyttöä.

Valmistusprosessissa toleranssi tablettien määrälle on +/- 1, mutta tarkistusvaaka on kalibroitu tätäkin pienemmälle painoerolle. Käytännössä 90 tabletin purkit joissa on 89 tai 91 tablettia poistetaan pakkauslinjalta. Joskus tablettien koko saattaa kuitenkin vaihdella sen verran, että tarkistusvaaka ei tunnista purkkia, josta puuttuu tabletti.

Sitruunahappoa käytetään purutableteissa, koska niiden maku on käyttäjälle tärkeä. Sitruunahappoallergia yhdistetään joskus Aspergillus niger -mikrobiin käyttöön sitruunahapon tuotannossa. Rela Tabs -tuotteet eivät sisällä Aspergillus niger -mikrobia.

Rela Tabs + D-vitamiini -purutabletin sisältämä appelsiiniaromi sekä Rela Tabs Sitruunan sitrusaromi voivat sisältää sitrushedelmistä peräisin olevia ainesosia, joten niiden käyttöä ei suositella sitrusallergisille. Rela Tabs Mansikka purutabletissa käytetty mansikka-aromi ei ole eristetty aidosta mansikasta, eli tuote ei sisällä mansikkaa. Rela Tabs Raikas Omena purutabletissa omena-aromi ei ole eristetty aidosta omenasta, eli tuote ei sisällä omenaa.

Relan sisältämä Lactobacillus reuteri Protectis® on kliinisesti tutkittu maitohappobakteeri, joka on eristetty ihmisestä ja tarkemmin äidinmaidosta. Sen on todettu esiintyvän luonnostaan mm. ihmisen suolistossa (paksu- ja ohutsuolessa), suussa, äidinmaidossa ja vaginassa. Koska se on ihmiselle luontainen, sillä on hyvät mahdollisuudet asettua osaksi suolistobakteeristoa.

Rela-tuotteissa käytetään kylmäkuivattuja L.reuteri-maitohappobakteereita ja tuotteen ainesosat tukevat niiden säilymistä elävänä koko ruoansulatuskanavan alueella. Lisäksi sen säilyminen ruoansulatuskanavassa on tutkittu ottamalla eri kohdista ruoansulatuskanavaa koepalat, joissa L.reuteria on löydetty ruoansulatuskanavasta jopa 56 päivää maitohappobakteerivalmisteen nauttimisen jälkeen.

L.reuteri-maitohappobakteerin hyötyvaikutukset osoittaneissa tutkimuksissa, koehenkilöt ovat käyttäneet samoja tuotemuotoja kuin tällä hetkellä Suomessakin markkinoilla olevat Rela Tabs ja Rela Tipat -tuotteet.

Maitoallergiassa on herkistytty maidon proteiineja kohtaan. Rela Tabs -tuotteen sisältämän L.reuteri -maitohappobakteerin kasvualustana käytetään maitopohjaista kasvualustaa (”skim milk” = ”kuorittu”, rasvaton maito). Maitohappobakteerin mukana voi Rela Tabs -lopputuotteeseen jäädä hyvin pieni määrä maidon proteiinia. Lopputuotteeseen jäävä maitoproteiinin määrä on vain teoreettinen, sillä määrää ei edes tutkimuksissa pystytä havaitsemaan. Yhdessä Rela Tabs -päiväannoksessa (1 tabletti) oleva määrä on teoreettista määrää vieläkin pienempi. Allergioiden yksilöllisen luonteen vuoksi loppukäyttäjän on kuitenkin syytä tietää, että Rela Tabs voi sisältää erittäin pienen, teoreettisen määrän maidon proteiinia.

Kyllä voi käyttää, Suomessa asiaa on tutkittu ja käyttö todettu turvalliseksi. Käytössä mm. HUS:n Keskolassa.

Rela Tipat sisältävät vain maitohappobakteereja ja öljyjä, joiden suurestakaan saannista ei ole terveydelle haittaa.

Rela Tipat +D3 –tipat sisältävät nykyisten suositusten mukaisen määrän 10 mikrogrammaa D3-vitamiinia. Euroopan elintarviketurvallisuusviraston (EFSA) mukaan D-vitamiinin suurin hyväksyttävä päiväannos alle 10-vuotiaille lapsille on 25 mikrogrammaa ja nuorille ja aikuisille 50 mikrogrammaa. EFSA:n mukaan edellä mainitut annokset ovat turvallisia pitkäaikaiskäytössäkin. Lapselle vahingossa annosteltu tupla-annos Rela Tipat + D3 tippoja ei asiantuntijoiden arvioin mukaan ole vielä haitallista.

Valmisteet sisältävät molempia öljyjä. Koostumus on sama erästä riippumatta, eli öljyjen määrissä ei ole vaihtelua. Saadun palautteen mukaan tipat sopivat yleensä hyvin allergisille lapsille. Ainesosaluettelosta selviää kaikki tuotteessa käytetyt ainesosat.

Rela Tippojen ja prebiootteja sisältävien vastikkeiden käytölle ei ole mitään estettä. Tutkimusten mukaan yhteiskäytössä ei ole ilmennyt terveysongelmia. Yhteiskäytöstä voi olla jopa hyötyä.

5 tippaa sisältää:

  • energiaa 1,6 kcal
  • proteiinia < 1 mg
  • hiilihydraattia 2 mg
  • rasvaa 173 mg

Rela Tippoja voi halutessaan huoletta käyttää 3 kk ajan. Kannattaa käyttää Rela Tippoja muutaman viikon ajan, pitää taukoa ja katsoa palaavatko oireet. 1 pullo riittää 1,5 kk hoitoon.

Lactobacillus reuteri -bakteerin myönteinen vaikutus vauvojen vatsa- ja koliikkivaivoihin on osoitettu useassa tutkimuksessa, ja Rela Tippojen antaminen erityisesti vatsavaivaiselle vauvalle on siten hyvin perusteltua.

Valmisteen kliininen näyttö ratkaisee. Hyvällä valmisteella tulisi olla kliinistä näyttöä kolonisaatiosta, eli siitä, että valmiste kestää ruuansulatuskanavan happamat olosuhteet elossa ja että bakteerit kolonisoituvat ihmisen suolistoon. Kansainvälistä, kliinistä ja julkaistua näyttöä tulisi olla valmisteen terveysvaikutuksista sekä turvallisuudesta. Näitä kaikkia löytyy maailmalaajuisesti patentoiduista Lactobacillus reuteri -maitohappobakteerista (Suomessa: Rela) sekä Lactobacillus Rhamnosuksesta (Suomessa: Gefilus).

Tuotetta voi käyttää, mutta se tulee käyttää kahden kuukauden kuluessa. Jäätyminen saattaa lyhentää valmisteen säilyvyysaikaa.

Rela Koliikkitipat -tuotteissa L.reuteri –maitohappobakteerit ovat pieninä partikkeleina öljyseoksessa. Luonnollisista syistä ajan kuluessa partikkeleilla on taipumus pakkaantua pullon pohjalle, josta seos saadaan kuitenkin uudelleen tasa-aineiseksi pulloa huolellisesti ravistelemalla. Täten pulloa on syytä ravistella aina ennen käyttöä ja silloinkin, jos pullo on pitkään käyttämättömänä huoneenlämmössä. Lisäksi pullo tulee säilyttää oikeinpäin pystyasennossa pullon pohja vasten alustaa, jotta tippa-annostelija ei mene tukkoon. Myös tippakorkin huuhtelua voi kokeilla.

Verman pitää tärkeänä, että kaikki tuotteet ovat helppokäyttöisiä, tehokkaita ja turvallisia. Rela Tipat -tuotteissa L.reuteri -maitohappobakteerit ovat pieninä partikkeleina öljyseoksessa. Ajan kuluessa partikkelit helposti pakkaantuvat lasipullon pohjalle, jolloin tipat eivät annosteltaessa välttämättä tule tasaisesti ulos pullosta. Verman on saanut kuluttajilta palautetta siitä, että tippojen annostelu on tästä syystä toisinaan vaikeaa ja siksi Verman on halunnut kehittää tuotteen pakkausta. Tuotteen annostelun ja käytön helpottamiseksi Verman on tuonut markkinoille Rela Tipat + D -valmisteen täysin uudenlaisessa ja innovatiivisessa pakkauksessa. Uuden pakkauksen ansiosta tippojen annostelu on aina tasaista ja helppoa.

Relan sisältämä Lactobacillus reuteri Protectis on kliinisesti tutkittu maitohappobakteeri, joka on eristetty ihmisestä ja tarkemmin äidinmaidosta. Sen on todettu esiintyvän luonnostaan mm. ihmisen suolistossa (paksu- ja ohutsuolessa), suussa, äidinmaidossa ja vaginassa. Koska se on ihmiselle luontainen, sillä on hyvät mahdollisuudet asettua osaksi suolistobakteeristoa.

Rela-tuotteissa käytetään kylmäkuivattuja L.reuteri-maitohappobakteereita ja tuotteen ainesosat tukevat niiden säilymistä elävänä koko ruoansulatuskanavan alueella. Lisäksi sen säilyminen ruoansulatuskanavassa on tutkittu ottamalla eri kohdista ruoansulatuskanavaa koepalat, joissa L.reuteria on löydetty ruoansulatuskanavasta jopa 56 päivää maitohappobakteerivalmisteen nauttimisen jälkeen.

L.reuteri-maitohappobakteerin hyötyvaikutukset osoittaneissa tutkimuksissa, koehenkilöt ovat käyttäneet samoja tuotemuotoja kuin tällä hetkellä Suomessakin markkinoilla olevat Rela-tuotteet.

Rela Tipat -tuotteissa käytetty L.reuterin kasvatusliuos sisältää ohraperäisen ainesosan. Lopputuote on kuitenkin gluteeniton eli sisältää gluteenia alle elintarvikelainsäädännössä määritellyn gluteenittomuuden rajan (20 ppm).

Rela Tipat -tuotteet eivät sisällä maitoperäisiä ainesosia.

Rela DUO -tuotteen nimi on päivitetty muotoon Rela Juomajauhe, jotta nimi kertoo tuotteen käyttötavan. Rela-tuoteperheessä muutkin tuotteet on nimetty käyttömuodon mukaan: Rela Tipat ja Rela Tabs. Tuotteen pakkaus on päivitetty uuteen Rela-ilmeeseen.

Rela DUO oli lainsäädännölliseltä luokitukseltaan ravintolisä. Tuotteen päivityksen myötä se kuuluu lainsäädännöllisesti kliinisiin ravintovalmisteisiin. Kliininen ravintovalmiste luokitus edellyttää tutkimusnäyttöä, valmisteen hyödyistä erityisryhmien tai sairauksien ruokavaliohoidossa.

Rela® Juomajauhe on elektrolyyttejä, glukoosia, Lactobacillus reuteri Protectis® -maitohappobakteereja ja sinkkiä sisältävä appelsiininmakuinen juomajauhe ripulin ja oksennustaudin ruokavaliohoitoon.

Rela Juomajauhe sisältää kliinisesti tutkittua Lactobacillus reuteri Protectis® -maitohappobakteeria, joka tutkitusti lyhentää ripulin kestoa (Shornikova ym. 1997, Eom ym. 2005, Francavilla ym. 2012, Dinleyici ym. 2014&2015). Tuotteen käyttö korjaa ripuliin ja oksennustautiin liittyvää elektrolyytti- ja nestetasapainon häiriötä. Lisäksi tuote sisältää sinkkiä, joka edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa

Yksi annospussi sisältää 4 mg sinkkisulfaattia, josta sinkkiä on 1,5 mg. Rela Juomajauheesta saatava päivittäinen sinkkimäärä riippuu nautittujen pussien määrästä. Suositeltu päivittäisannos on 1-5 jauhepussia, jolloin päivittäinen sinkin saanti on 1,5 mg – 7,5 mg.

Akuutin ripulin aikana annettu sinkkilisä on kehittyvissä maissa lyhentänyt ripulitaudin kestoa ja lievittänyt taudin voimakkuutta. Maailman terveysjärjestö WHO ja UNICEF suosittelevat lapsille sinkkilisää akuutin ripulin aikana.

Ripulitaudin aikana nesteen ja elektrolyyttien menetys suoleen on vaarallista. Sinkin tiedetään vaikuttavan ruoansulatuskanavan neste- ja elektrolyyttitasapainon säätelyyn vähentämällä suolen seinämän läpäisevyyttä. Sinkillä on myös tärkeä rooli suolen limakalvon seinämän vahvistamisessa ja maha-suolikanavan immunologiassa. Hyväkuntoinen ja ehyt limakalvo suojaa elimistöä huonokuntoista paremmin haitallisilta mikrobeilta.

Yksi pussi (5,5 g jauhetta) + 2,5 dl vettä:

  • Sisältää vähintään 1×10^9 kylmäkuivattua Lactobacillus reuteri Protectis® –maitohappobakteeria.
  • Osmolaalisuus 220 mOsm/l
  • Natriumin osmolaarisuus 60 mmol/l

Save

Rela Juomajauhe ei sisällä yleisimpiä allergeenejä eli maitoa, viljoja tai gluteenia, soijaa, kananmunaa, pähkinöitä tai siemeniä eikä kalaa tai äyriäisiä. Rela Juomajauhe on myös laktoositon eikä se sisällä eläinperäisiä ainesosia.

Rela Juomajauheen sisältämä appelsiiniaromi voi sisältää sitrushedelmistä peräisin olevia ainesosia, joten sen käyttöä ei suositella sitrusallergisille.

Appelsiiniaromi sisältää maissista peräisin olevaa maltodekstriiniä. Myös tuotteen ainesosana käytetty glukoosi on peräsin maissista, mutta tuote ei kuitenkaan sisällä maissijäämiä.

Tästä ei ole haittaa. Suositellaan kuitenkin huoneenlämpösäilytystä.

Valmis juoma säilyy jääkaapissa (alle 6°C) 6 tunnin ajan, huoneenlämmössä 3 tunnin ajan.

Tuotekehityksemme on saanut jauheen vesipitoisuuden hyvin alhaiseksi. Tämä takaa sen, että L. reuteri säilyy elävänä läpi tuotteen käyttöajan.

Jauhepussin sisältö lisätään 2,5 dl kylmää vettä, ja sitä tulee sekoittaa lusikalla kunnes jauhe on kokonaan liuennut. Koska tuotteen vesipitoisuus on hyvin alhainen, sen liukeneminen kestää muutamia sekunteja.