Antibioottien aiheuttamat vatsavaivat

Suomessa käytetään vuosittain n. 4 miljoonaa antibioottikuuria. Antibioottikuurit keskittyvät noin kolmasosalle väestöstä. Lapset käyttävät väestöosuuteensa nähden antibiootteja kaksi kertaa enemmän kuin aikuiset. Suomi on Euroopan keskiluokkaa antibioottien kulutuksessa.

Antibioottihoito on yleisen suolistomikrobiston vahingoittaja. Jo yksi kuuri muuttaa suolistobakteeristoa valikoimalla lääkettä kestäviä (resistenttejä) mikrobeja ja tuhoamalla muita. Lisäksi antibioottikuurit heikentävät suoliston limakalvoestettä sekä puolustusjärjestelmän tehoa. Vaikutus säilyy viikkoja ja kuukausia. Pidemmät ja toistetut kuurit ovat kaikkein haitallisimpia.

Toistuvilla antibioottikuureilla voi olla terveudelle haitallisia vaikutuksia. Yhteys autoimmuunisairauksiin kuten astmaan, reumatauteihin ja krooniseen paksusuolentulehdukseen. Pikkulasten antibioottikuurit lisäävät ylipainoisuutta myöhemmällä iällä. Antibioottien yhteydestä myös diabetekseen ja valtimotautiin on epäilyjä. (Terveyskirjasto 2016)

Itselääkitys Käypä hoito suosituksen (2016) mukaan probioottivalmisteita voidaan käyttää antibioottihoitoon liittyvän ripulin ehkäisyyn. Probiootit ilmeisesti pienentävät antibioottihoitoon liittyvän ripulin riskiä noin 50 %.

L. reuteri Protectis® vähentää 75 % lasten antibioottihoitoon liittyviä vatsavaivoja

Helicobakteeri pylori häätöhoidossa olleet lapset (3-18 v) saivat yhden L.reuteri Protectis® purutabletin (10^8CFU) tai lumevalmisteen päivittäin 20 päivän ajan.

L. reuteri Protectis® vähentää 62 % aikuisten antibioottihoitoon liittyvää ripulia

Antibioottihoitoa saaneet sairaalassa olleet aikuiset saivat kaksi L.reuteri Protectis® purutablettia (10^8 CFU) tai lumevalmistetta päivittäin 2 viikon ajan.