Probiootit

Mikro-organismit, elämän edellytys

Ihmiskeho koostuu noin kymmenestä triljoonasta solusta ja tämän lisäksi kannamme mukanamme tuplamäärän erilaisia mikro-organismeja kehossamme. Erityisesti suolistossa olevat mikro-organismit on viime vuosina ymmärretty näistä kaikkein tärkeimmiksi. Se painaa noin kaksi kiloa ja sekä mikrobien määrä ja niiden monipuolisuus on kehon tasapainon edellytys.

Mikro-organismit, erityisesti bakteerit, kolonisoituvat kehon kaikkiin pintoihin, jotka ovat tekemisissä ulkomaailman kanssa, kuten esim. ihoon, nenä- ja suuonteloon ja erityisesti suolistoon. Voidaankin sanoa, että ihminen on kuin putki, jonka iholla ja suolistossa bakteerit puolustavat meitä ulkopuolisilta vaaroilta kuten patogeeneilta bakteereilta ja viruksilta. Sen lisäksi ne mm. kouluttavat immuunipuolustusjärjestelmää ja auttavat pilkkomaan ruokamme pieniksi niin, että ravintoaineet, vitamiinit ja hivenaineet pääsevät imeytymään suolistosta.

Bakteerit, vihollisia vai ystäviä?

Bakteerit ovat yhdenlaisia mikro-organismeja, jotka ovat tärkeitä ihmisen terveyden kannalta. Aiemmin ajateltiin niin, että bakteerit vain aiheuttavat infektioita ja sairauksia ja että ne olivat patogeeneja. Tänä päivänä tiedämme, että suurin osa bakteereista on hyödyllisiä ja yhdessä muiden mikro-organismien kanssa ne ovat keskeisiä elmän ylläpitäjiä. Kehomme joutuu jatkuvien vieraiden bakteerien ja virusten hyökkäysten kohteeksi ja siinä taistelussa ystävällisillä bakteereilla on tärkeä puolustusrooli. Onneksi meillä on ystävällisten bakteerien muodostama tasapainoinen puolustusjärjestelmä.

Bakteereja on joka puolella kehoamme, ilmassa, liassa ja ruoassa kuten esimerkiksi jugurtissa, piimässä tai viilissä. Ja oikeastaan suurin osa bakteereista on ystävällisiä ja vain harvat taudinaiheuttajia. Siksi on niin tärkeää vaalia oman kehon hyvää bakteerikantaa.

Hyvän bakteerikannan merkitys

Suoliston bakteeristolla ja elämäntavoillamme on vahva yhteys. Jopa 80% vastustuskyvystämme sijaitsee suolistossa ja hyvien ja huonojen bakteerien tasapainolla on tärkeä rooli terveenä pysymisen kannalta. Suolisto on elimistömme suurin elin, joka täysin avattuna olisi jopa tenniskentän kokoinen. Siksi siitä huolehtiminen on niin tärkeää. Tasapainoisessa suolistossa on hyviä bakteereja kymmenen kertaa enemmän kuon huonoja. Jos huonojen bakteerien määrä kasvaa, tunnemme sen terveyshaittana. Itse asiasa uusimmat tutkimukset osoittavat, että epätasapainoisella suolistobakteeristolla ja monilla yleisillä sairauksilla on yhteys. Näitä ovat mm. diabetes, ylipaino, sydän- ja verisuonsairaudet ja astma.

Elämäntapamme ovat muuttuneet erittäin paljon viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana ja se on jättänyt meihin jälkensä. Monet näistä elämäntapojen muutoksista ovat olleet suolistobakteeriston kannalta negatiivisia. Näitä ovat mm. antibiootit ja muut lääkkeet, liika hygieenisyys, keisarinleikkaukset, epäterveelliset ruokatottumukset, liika harjoittelu, matkailu ja stressaava elämäntyyli.

Mitä ovat probiootit?

Probiootit ovat eläviä mikrobeja, jotka riittävinä annoksina nautittuina vaikuttavat myönteisesti isäntänsä terveyteen mikrobiston tasapainottumisen kautta (WHO 2001, FAO2002). Yleensä laktobasilleja tai bifidobakteereja. Tasapainottamalla suolistomikrobistoa probiootit ehkäisevät ja hoitavat mm. vatsatauteja sekä vaikuttavat yleiseen vastustuskykyyn. Terveysvaikutukset ovat bakteerikantakohtaisia ja ne tulee olla kliinisin tutkimuksin todistettu. Kliinisesti tutkittu Lactobacillus reuteri Protectis täyttää probiooteille asetetut ominaisuudet.