Lactobacillus reuteri

Alkuperä

Lactobacillus reuteri Protectis on ihmiselle luontainen maitohappobakteeri. Sitä on luontaisesti eristetty ihmiskehon eri osista, mm. äidinmaidosta, suusta ja vaginasta. Koska se on ihmiskeholle tuttu, sen toimintaedellytykset ovat erinomaiset. Se myös kestää vatsa- ja sappihappojen vaikutuksen ja pystyy kolonisoitumaan suolistoon. L.reuteri tuottaa antimikrobisia aineita; mm. maitohappoa ja etikkahappoa. Lisäksi erityistä on sen kyky tuottaa antimikrobista Reuteriinia. Lisäksi L.reuterilla on vahva kliininen näyttö terveysvaikutuksista ja se on vastustuskykyinen useimmille tavallisimmin käytetyille antibiooteille. Lisäksi se ei vaikuta negatiivisesti hyödyllisiin bakteereihin.

Mitä merkitystä on bakteerikannoilla?

Maitohappobakteerit on jaettu perheisiin. Niillä on tunnistettava suku, laji ja kanta. Hyvä tapa selkeyttää tätä on verrata niitä vaikka koirarotuihin. Eri bakteerikannoilla, myös laktobasilleilla, on keskenään erilaisia luonteenpiirteitä, vahvuuksia ja heikkouksia. Vähän niin kuin eri koiraroduilla. Tämän vuoksi bakteerit on eriteltava kliinisissä tutkimuksissa kantojen mukaan. Kun puhumme maitohappobakteereista on tärkeää kertoa, mistä kannasta puhumme. Tämä on tärkeää siksi, että tutkimustulokset ovat aina kantakohtaisia, eivätkä siten koske muita kantoja kuin sitä, millä tutkimus on tehty. Kannat ovat keskenään erilaisia ja näin ollen myös tarvittavat bakteerimäärä on jokaisella kannalla omansa.

Lactobacillus reuteri Protectis on yksi maailman tutkituimmista bakteerikannoista. Sillä on tehty 130 kliinistä tutkimusta, joissa on ollut mukana yli 12 000 henkilöä (tilanne maaliskuussa 2017). Tutkimusten määrästä 65 % on tehty lapsilla ja tutkittavien määrästä 82 % on lapsia.

tutkimukset-paivitetty

Annostus ja kolonisaatio

Riittävä päiväannos on siis aina bakteerikanta/valmistekohtainen. Suositeltu päiväannos perustuu kliinisissä tutkimuksissa käytettyyn probioottiannokseen eikä näin ollen suuri probioottiannos ei kerro mitään valmisteen tehosta. Useamman bakteerikannan yhdistelmä ei myöskään lähtökohtaisesti ole tehokkaampi kuin yksi bakteerikanta, sillä probioottivalmisteen tehokkuus tulee aina osoittaa kliinisin tutkimuksin. Lactobacillus reuteri Protectis -kannan suositeltu päiväannos 100 miljoonaa maitohappoabkteeria päivässä perustuu kliinisiin tutkimuksiin, joissa terveysvaikutukset on todettu tällä määrällä. L.reuterin on tutkimuksissa todettu kolonisoituvan koko suoliston alueelle ja se on todistettu ottamalla biopsit eri kohdista ihmisen suolistoa.

L. reuteri maitohappobakteerin määrä suolistossa laskee noin viikon jälkeen käytön lopettamisesta. Siksi säännöllinen päivittäinen käyttö on tärkeää. Tuotemuoto ei vaikuta L. reuteri maitohappobakteerin säilymiseen suolistossa, sillä tabletit, tipat ja jauhemuotoiset tuotteet ovat tutkitusti yhtä tehokkaita.

 

L.reuteri asettuu osaksi suolistomikrobistoa, mutta vain väliaikaisesti. Mikäli käyttö lopetetaan, vähenee sen määrä suolistossa.

Turvallisuus

L. reuteri on yksi maailman tutkituimmista probiooteista ja sen teho ja turvallisuus on varmistettu kattavin kliinisin tutkimuksin. Se on niissä todettu turvalliseksi vauvoille, lapsille ja aikuisille. Osa tutkimuksista on toteutettu kaikkein herkimmillä eli keskosvauvoilla ja alhaisen immuunivasteen omaavilla aikuisilla ja niissäkin tutkimuksissa L.reuteri on todettu turvalliseksi.

Lactobacillus reuteri maitohappobakteerin toimintamekanismit

Save

Save